İstanbul'da 29 Aralık cumartesi günü saat 15:00'te Halkların Demokratik Kongresi'nin çağrısıyla buluşan yüzlerce kişi, Mecidiyeköy meydanına yürüyerek Roboski katliamının hesabının sorulmasını talep eden bir basın açıklaması yaptı. Grup adına bir heyet ise AKP Şişli ilçe binası önüne giderek siyah çelenk bıraktı.

Uludere katliamının üzerinden 6 ay geçti. Çocuk, genç 34 yoksul köylüyü bombardımanla katledenler hala açığa çıkarılmadığı gibi katliamı meşrulaştırma girişimleri de sürüyor. Arife Köse, Roboski köyüne giderek katliamdan sağ kurtulanlar ve yakınlarını kaybedenlerle konuştu.

Batı'da 'Uludere katliamı' olarak bilinen olayın gerçekleştiği Roboski köyüne gitmek için zaman zaman burnunuzun ucunu bile göremediğiniz virajlı yollardan ve en az üç askeri arama noktasından geçmeniz gerekiyor. Uludere aslında ilçenin adı. Katliamın gerçekleştiği yer ise Roboski (Ortasu) köyü. Burada her köyde, her yerleşim yerinde mutlaka bir askeri birlik, tabur ya da tümen var. Roboski köyündeki karargah köyü tepeden görüyor. Her yerin gözlem noktaları ve karakollarla çevrili olduğu bu yerde askerin, değil sınır ticareti yapmaya gidenleri, bir evden diğer eve misafirliğe gidenleri bile görmemesi mümkün değil.

Uludere (Roboski) katliamının 150. gününde, Barış İnisiyatifleri, İstanbul'da bir eylem yaparak ölen 34 kişiyi andı, katliamın sorumlularının bulunmasını ve cezalandırılmasını talep etti. Genelkurmay'ı ve TSK'ya operasyon yetkisini veren AKP'yi hedefe koyan barış aktivistleri, siyahlar giyinerek "Unutursak kalbimiz kurusun" dediler. İzmir'de de Yeni Anayasa için Barış Girişimi katliamda hayatını kaybedenlerin anıldığı bir etkinlik gerçekleştirdi.

28 Aralık gecesi Uludere’de (Roboski) Kuzey Irak’a geçen çoğu çocuk 34 köylü TSK’ya ait savaş uçaklarının bombardımanıyla katledildi. Uludere’nin sorumluları hala açığa çıkarılıp yargılanmadı. Katliamın 150. gününde yine sokağa çıkıyoruz. Hep birlikte hesap soralım!

Katliamın ardından ortaya dökülen gerçekler köylülerin Genelkurmay’dakiler tarafından bile bile öldürüldüğünü gösteriyor.

- Sınırdaki askeri birliklerin köylülerin diğer tarafa gidip geleceğinden haberi vardı.

- Heronlar sınırı geçenlerin silahsız olduğunu açıkça görüntülemişti ve bu görüntüler Batman, Malatya, Van ve Ankara'da naklen izleniyordu.

Uludere katliamının 120. gününde Barış İnisiyatifleri'nin çağrısıyla İstanbul'da Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelerek 17'si çocuk 34 kişinin ölümünün sorumlularının bulunamamasını protesto eden barış aktivistleri, 34 mum yakarak savaş uçaklarının bombardımanı sonucu hayatını kaybedenleri andı. Yapılan basın açıklamasında ise İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in istifası istenerek "Uludereler tekrar etmesin diye, hükümet Kürt sorununun çözümünde barışçıl adımları devreye sokmalıdır" denildi.

Galatasaray'dan Mis Sokak'a yürüyen barış yanlıları, "Kaza değil bu bir katliam", "Uludere halkı yalnız değildir", "İdris Naim Şahin istifa", "Kürtler Kürtçe konuşur", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Katil devlet hesap verecek" sloganları attı.

SON SAYI