Unutursak kalbimiz kurusun!

ROBOSKİ: ÖZÜR DİLENSİN
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

Uludere (Roboski) katliamının 150. gününde, Barış İnisiyatifleri, İstanbul'da bir eylem yaparak ölen 34 kişiyi andı, katliamın sorumlularının bulunmasını ve cezalandırılmasını talep etti. Genelkurmay'ı ve TSK'ya operasyon yetkisini veren AKP'yi hedefe koyan barış aktivistleri, siyahlar giyinerek "Unutursak kalbimiz kurusun" dediler. İzmir'de de Yeni Anayasa için Barış Girişimi katliamda hayatını kaybedenlerin anıldığı bir etkinlik gerçekleştirdi.

Galatasaray'da buluşan, DSİP üyelerinin de aralarında yer aldığı aktivistler, Roboski'de öldürülen 34 insanın resimlerini ve "Unutursak kalbimiz kurusun" yazılı dövizleri havaya kaldırdı, eylemin başında ölenlerin isimleri ve yaşları tek tek okundu.

İstiklal Caddesi boyunca ıslıklar, sloganlar ve zılgıtlar yürüyen göstericiler, "Roboski halkı yalnız değldir", "Biji biratiya gelan", "Öz-öz-özgürlük, Kürt halkına özgürlük", "İstifa, istifa, İdris Naim istifa!" diye bağırdılar. Yol boyunca defalarca "Unutursak kalbimiz kurusun" diye haykırıldı ve "Orada bir savaş var, ölen insanlar var, gel sen de haykır, savaşlara hayır" sözlerinden oluşan şarkı söylendi.

Taksim'de eylem boyunca etraftan geçen herkes protestonun ne olduğunu sordu ve canlı politik tartışmalar yaşandı. Birçok kişi Roboski katliamının sorumlularının bulunması konusunda Barış İnisiyatifleri'ne destek verdiğini söyledi.

Taksim Meydanı'na varıldığında ise bütün göstericiler yere yattı, hoparlörden bombardıman sesleri verildi. Barış İnisiyatifleri sözcüsü Şenol Karakaş, "Uludere'de olup bitenlerin milyarda birini bile hissedemeyiz ama 3 dakika yatarsak biraz olarak anlayabiliriz" dedi. Göstericiler yere yatıp gözlerini kapatarak üç dakika hareketsiz kaldılar. Ayağa kalkarken "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı.

"Uludere kaza değil!"

Grup adına Kürtçe olarak Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu Başkanı Abdulhakim Daş ve Türkçe olarak sanatçı Zeynep Tanbay tarafından okunan basın açıklamasında, katliamın emrini verenlerin ve insanları öldürenlerin, halka bir açıklama yapmak yerine öldürülenleri suçladığına dikkat çekildi.

Başbakan'ın "TSK Ahmet mi, Mehmet mi, nasıl ayırt etsin?" sözlerine karşılık "Uludere'de katledilenlerin isimleri var!" denilen basın açıklaması, Roboski katliamının bir "kaza" olmadığı belirtildi.

Uludere katliamının sorumlularının cezalandırılmasını talep eden Basın İnisiyatifleri'nin açıklamasında, savaşın sona erdirilmesi, Kürtlerin haklarının tanınması ve barışın sağlanması da talep edildi.

İzmir'de Uludere'den 34 mektup

Roboski katliamının 150. gününde, İzmir'de 26 haftadır her cumartesi sokakta barış talep eden, içinde DSİP'in de yer aldığı Yeni Anayasa için Barış Girişimi, bu cumartesi de sokakta Uludere etkinliği yaptı.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nin iki yanında yan yana 34 adet mektup açıldı. Katledilen 34 kişinin ağzından yazılmış mektupları açan girişim, "Uludere'den mektup var" diyerek kısaltılmış mektupları zarflara koyup caddeden geçen kişilere dağıttı. Yoğun katılımla gerçekleştirilen eylem, sokaktan geçen herkesin ilgisini çekti.

"Uludere katliamının 150, günü, sorumlular nerede?" pankartı da açan girişim, 34 can için 34 dakika sessizce ellerindeki dev mektupları sergilediler.

SON SAYI