Mobbinge Son Konferansı gerçekleştirildi

MOBBİNGE SON
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

Çeşitli iş kollarından sendikalı, sendikasız işçilerin yan yana geldiği Mobbinge Son Kampanyası, ilk büyük etkinliğini 30 Haziran 2012 tarihinde Taksim Hill Otel'de gerçekleştirdi. Aralarında Prof. Dr. Binnaz Toprak, Dr. Cüneyt D. Cenger, Sebahat Tuncel, Yrd. Doç. Dr. Ufuk Uras, Yrd. Doç. Dr. Tolga Tüzün gibi konuşmacıların olduğu çok sayıda isim, yeni liberal politikalar bağlamında mobbingi ve mobbinge karşı nasıl mücadele etmemiz gerektiğini tartıştı.

“Yeni liberal politikalar ve mobbing” başlıklı ilk oturumda mobbingin kapitalist üretim ilişkileriyle ve yeni liberal politikalarla bağlantısı ele alındı. Prof. Dr. Binnaz Toprak mobbingin yeni liberal politikalardan kaynaklanmadığını ve Türkiye'de, hükümetin, kendisinden olmayan çalışanlara karşı uyguladığı bir baskı yöntemi olduğunu belirtti. Son zamanlarda kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektörde gittikçe yaygınlaşan mobbingin mevcut iş ilişkilerinin adeta bir taşıyıcısı olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Tolga Tüzün ise, mobbingin tek başına ne bir hükümetin ne de bir zihniyetin ürünü olduğunu, aksine yeni liberal politikalardan bağımsız düşünülemeyeceğini belirtti. Cansel Malatyalı'nın İMO'da uğradığı mobbinge ve yürüttüğü mücadeleye dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ufuk Uras, mobbingin iş hayatındaki rekabet ve Türkiye'deki 12 Eylül zihniyetiyle de örtüştüğünü ifade ederek mobbingin kapitalizmden kaynaklandığını ve bir sonuç olan mobbinge karşı mücadele etmek gerektiğini anlattı.

“Mobbinge Karşı Nasıl Mücadele Edeceğiz” başlıklı ikinci oturumda ilk olarak söz alan adli tıp uzmanı Dr. Cüneyt D. Cenger mobbing kavramının içereğini, nasıl mekanizmalarla işlediğini ve ne tür mobbing davranışları bulunduğunu bir powerpoint sunumuyla aktardı. İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel ise konuşmasında mecliste mobbing konusunda yürüttüğü çalışmaları ve hükümet politikalarının mobbing sorununu nasıl derinleştirdiğini ele aldı. Mobbinge Son Kampanyası aktivistleri Sema Yüksel, Erkin Erdoğan ve Ali Menteşe, kendi yaşadıkları mobbing deneyimlerinden yola çıkarak nasıl bir mücadele ve dayanışma hattını geliştirmek gerektiğini anlattılar.

Mobbinge uğratılan işçilerin maruz bırakıldıkları baskıları ve mücadele deneyimlerini paylaşmasıyla pratik bir işleve de kavuşan konferansta, işyerindeki baskılara karşı örgütlenmenin güç kazandıracağı öne çıkan vurguydu.

Mobbinge Son Kampanyası, 2 Temmuz Salı günü “Nasıl Devam Edeceğiz?” başlıklı bir toplantıda, sürece katılmak isteyen aktivistlerle biraraya gelecek.

Toplantı Sosyal Değişim Derneği’nde, 19.00’da yapılacak. Katılım ilgili herkese açıktır.

 

Mobbinge Son Konferansı'nın ses kayıtlarını aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz:

http://mobbingeson.org/index.php/kampanya-haberleri/81-mobbinge-son-aktiviteleri/94-mobbinge-son-konferans-gerceklestirildi

 

Mobbinge Son Kampanyası'yla ilgili bilgi almak için: www.mobbingeson.org

SON SAYI