Mobbinge Son Kampanyası başladı

MOBBİNGE SON
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

Mobbinge, yani işyerinde patronların psikolojik tacizlerine karşı çıkan emekçiler harekete geçti. Kamu ve özel sektörde çalışan, sendikalı ve sendikasız işçi aktivistler bir kampanya başlattı. Kampanyanın çağrı metni için imza toplanmaya devam ediliyor. Kampanyanın şu ana kadarki imzacıları arasında Doğan Tarkan, Ferhat Kentel, Binnaz Toprak, Rıza Türmen, Roni Margulies, Nabi Yağcı, Yalçın Ergündoğan, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder, Ufuk Uras, Kerem Kabadayı, Şenol Karakaş, Ferdan Ergut, Cemil Ertem, Besim Delaloğlu, Tolga Tüzün, Ferda Keskin gibi birçok aydın, yazar, sanatçı, milletvekili ve aktivist bulunuyor. Kampanya için ayrıca 23 Mayıs'taki kamu emekçileri grevinde de imza toplandı ve kampanya yaygın bir ilgi gördü.

Kampanyanın bu haftaki toplantısı 25 Mayıs Cuma akşamı saat 17:30'da Sosyal Değişim Derneği'nde yapılacak.

Mobbing Son Kampanyası'nın çağrı metni şöyle:

Son zamanlarda kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektörde görülen mobbing (psikolojik taciz) uygulamaları giderek yaygınlaşıyor. Kasıtlı ve sistematik olarak belirli bir süre çalışanın aşağılanması, küçümsenmesi, dışlanması, kişiliğinin ve saygınlığının zedelenmesi, kötü muameleye tabi tutulması, yıldırılması ve buna benzer şekillerde ortaya mobbing, çalışanların itibarını ve onurunu zedeliyor, verimliliğini azaltıyor ve sağlığını kaybetmesine neden oluyor.

Bir ankete göre iş hayatında mobbingle karşılaştıklarını söyleyenler %81 ile en büyük dilimi oluştururken, hiç karşılaşmayanların oranı %2'de kalıyor. Ankete katılanların %70'i, bu davranışı, yöneticisi konumunda olan kişi ya da kişilerden, %25'i aynı seviyedeki çalışma arkadaşlarından gördüğünü ifade ediyor.

Biz aşağıda imzası bulunanlar, “mobbinge son” diyor ve şu önlemlerin acilen alınmasını istiyoruz:

  • 4857 sayılı İş Kanunu’na ve Türk Ceza Kanunu’na mobbingi yasaklayıcı hüküm veya hükümler getirilmelidir.
  • Kurumların mevzuatında mobbing kavramına yer verecek şekilde düzenlemeler yapılmalıdır. Ayrıca mobbingin çok yoğun yaşandığı özel ve kamu sektöründe özel önlemler alınmalıdır.
  • Mobbingin azaltılması için bu konuda bir bilinç oluşturulmalı ve işverenin keyfi davranışları sınırlandırılmalıdır.
  • Psikolojik taciz gördüğü için çalışma gücünü belli oranlarda kaybedenlerin durumu iş kazası ve meslek hastalığı olarak değerlendirilmeli, malulen emekliye ayrılabilme imkânı getirilmelidir.
  • Mobbinge uğramış çalışanların, işe iadesinin kazanılması halinde, koşulsuz işe başlaması sağlanmalıdır.

MOBBİNGE SON KAMPANYASI

Katılım ve iletişim için: 0555 4237407

SON SAYI