Taksim'de Ermeni soykırımı anması

DURDE PLATFORMU
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

24 Nisan 1915'te başlayan Ermeni soykırımının 97. yıldönümünde, soykırımda katledilen Ermeniler dün İstanbul, Ankara, İzmir ve Bodrum'da anıldı. Taksim'deki anmaya geçen yılın 3 katı insan katılırken, bir çok farklı görüş ve kesimden binlerce insanın yanyana durarak Ermeni halkının büyük acısını paylaşması soykırımla yüzleşme yolunda atılmış önemli bir adım oldu.

- İstanbul Taksim Meydanı'nda anmaya dakikalar kala, DurDe'nin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi alanda birikmeye başladı. Anmayı düzenleyen aktivistler saat 18:00'de Bekar Sokak'ta buluşarak meydana birlikte yürüdüler.

- Saat 18.30'dan itibaren dolmaya başlayan alanda Ermeni ezgileri çaldı. 

- Ana pankartta Türkçe, Ermenice, Kürtçe ve İngilizce "Bu acı hepimizin" yazarken 25 Nisan 1915'te İstanbul'da gözaltına alınan ve çoğundan bir daha haber alınmayan Ermeni toplumunun önde gelenleri ve aydınlarının, 19 Ocak 2007'de Agos gazetesinin önünde katledilen Hrant Dink ve geçtiğimiz 24 Nisan'da zorunlu askerlik yaptığı Batman'da ırkçı cinayetle aramızdan alınan Sevag Şahin Balıkçı'nın resimleri topluluk tarafından taşındı.

- Saat 19:15'i gösterdiğinde 24 Nisan'da gözaltına alınanların isimleri okunmaya başladı. 19:30'da "Bu acı hepimizin" açıklaması okundu.

- Anmaya 2011'de askerlik yaptığı sırada öldürülen Ermeni asker Sevag Şahin Balıkçı'nın ailesi de katıldı.

- Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan, Radikal yazarı Oral Çalışlar, DurDe sözcüsü Cengiz Alğan, Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Ferda Keskin, sanatçı Zeynep Tanbay, EDP üyesi Ufuk Uras, sosyolog Ferhat Kentel, Açık Radyo'dan Ömer Madra,  Yeni Şafak yazarları Ali Bayramoğlu ve Hilal Kaplan, Cengiz Aktar, Hrant'ın Arkadaşları'ndan Garo Paylan, Hayko Bağdat, Taraf yazarları Ayşe Hür ve Ümit Kıvanç, Mor ve Ötesi'nden Kerem Kabadayı, BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel, Küresel BAK sözcüsü Yıldız Önen, yönetmen Özcan Alper, TTB eski başkanı Gencay Gürsoy, Radikal yazarı Yıldırım Türker, SDP genel Başkanı Rıdvan Turan, ESP yöneticisi İbrahim Çiçek, EMEP yöneticileri, Almanya'daki Soykırım Karşıtları Derneği temsilcisi Selay Ertem, T24 yazarı Aydın Engin, sanatçı Ferhat Tunç, Galatasaray Üniversitesi'nden Ahmet İnsel, Prof. Hüseyin Hatemi, Kuzey Kıbrıs'tan CTP-BG Genel Sekreteri Asım Akansoy ve daha birçok isim anmadaydı.

- Halkın Kurtuluşu Partisi (HKP) adlı faşist partinin üyesi 30 kişi, Taksim'deki Atatürk Anıtı'nın önünde, Ankara ve İzmir anmalarının da yakının ırkçı gösteri yaptı. Taksim'de soykırım kurbanlarınını ananları protesto eden ulusalcı faşistlere 15 kadar ülkücü faşist de Türk bayrakları açıp tekbir getirerek katıldı.

24nisan2012-anmaist-3

 24nisan2012-anmaist-4

24nisan2012-anmaist-6

24nisan2012-anmaizm

24nisan2012-anmaank-1

SON SAYI