Antikapitalist Blok: İnsanca Yaşanacak Asgari Ücret Verilsin

ANTİKAPİTALİSTLER
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

Türkiye diğer gelişmiş ülkeler ile birlikte 2018’den beri ciddi bir ekonomik kriz içinde. AKP-MHP koalisyonu, Cumhurbaşkanlığı yönetimi bu krizi çözmekten çok uzak. 2019 yılında hükümet bütçesi 150 milyar TL açık verdi, 2020 yılında ise 300 milyar TL açık verecek. Çünkü bütçeden dış borç ödemeleri ve kamu özel ortaklığı olarak yapılan projeler için yüklü ödemeler yapılıyor. Gelirler kısmında ise ciddi azalmalar söz konusu, turizm ve vergi gelirleri hedeflerin çok altında.

Kamu ve özel sektörün dış borçları 450 milyar dolara yükseldi. Devletin toplam borcu 2 trilyon liraya dayandı. 2018 sonunda Merkez Bankası’nın 50 milyar dolar net döviz fazlası varken, bugün 60 milyar dolar net döviz açığı var.

Yıllık enflasyon açıklanan yüzde 15, gerçeği en az yüzde 30. Açıklanana göre 4,2 milyon işsiz var, gerçekte 12 milyondan fazla işsiz var.

2021 yılının asgari ücreti, bu kriz koşullarında önümüzdeki ay belirlenecek. İşçi sınıfı ve emekçiler olarak asgari ücretin belirlenmesinde söz sahibi olmamız, insanca yaşamayı sağlayacak bir asgari ücretin belirlenmesini sağlamamız çok önemli.

 

Broşürü okumak için görsele tıklayınız...

 

SON SAYI