Fransa’da on binlerce kişi iklim krizini ve Macron yönetimini protesto etti

DÜNYA
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

Pazar günü Fransa’da sendikaların da dahil olduğu 650 kadar örgütün çağrısıyla, çok sayıda şehirde 110 bin kişi iklim için yürüdü. En kitlesel katılım Paris’te olurken coşkulu geçen gösterilerde bu hafta parlamentoda görüşülecek olan İklim Yasası’nın yetersizliği protesto edildi.

Parlamentonun atılması gereken radikal adımları atmadığını söyleyen aktivistler Greta’nın devletlerin sıfır karbon politikaları için twitterda yazdığı “bla bla bla” dövizleri de taşıdılar.

Üç hafta boyunca parlamentoda görüşülecek olan İklim Yasası, Fransa’nın karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar %40 kadar azaltmasını hedefliyor. Oysa iklim hareketi tarafından yetersiz bulunan Avrupa Birliği Yeşil Yeni Anlaşması bile AB ülkelerinin 2030’a kadar karbon salımlarını %55 oranında azaltmasını şart koşuyordu.

Aslında İklim Yasası geçtiğimiz yıllarda Macron tarafından yapılan çağrıyla oluşturulan yurttaşlar meclisinin hazırladığı 149 maddenin birçoğunu içeriyor. Ancak taslak, parlamentoya sunulduktan sonra üzerlerinde 7000 kadar değişiklik yapılmış.

İktidar partisi üyesi ve yasa taslağı raportörü Jean-René Cazeneuve, ekolojik bir yasa yapmak istediklerini ama ekonomik büyümeyi engellemesini istemediklerini söyleyerek şirketlerle iklim yasası isteyenler arasında bir denge kurmayı amaçladıklarını belirtti. 

Aktivistler eğer yasa bu şekilde geçecek olursa 6 Mayıs’ta tekrar sokaklara ineceklerini ilan etti.

SON SAYI