Myanmar darbecileri yine katliam yaptı

DÜNYA
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

Darbeyle yönetime el koyan Myanmar ordusu haftalardır barışçıl, kitlesel eylemler ve grevler örgütleyen darbe karşıtlarına yoğun şiddet uyguluyor.

Resmi olarak Myanmar Silahlı Kuvvetleri Günü olarak kutlanan 27 Mart’ta on binlerce gösterici demokrasi talep etmek için sokaklara indiğinde darbe döneminin en büyük katliamı gerçekleşti. 100’den fazla gösterici açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.

41 ayrı şehirde gerçekleşen gösterilere açılan ateş sonucu ölenler arasında 5-15 yaş arası 4 çocuk da bulunuyor.

Darbe karşıtı direnişin yedinci haftasında gerçekleşen bu son katliamla birlikte toplam ölü sayısı 426’yı buldu. 

27 Mart, ülkenin Japon faşizminin işgaline karşı direniş günü olan 27 Mart 1945 yılından beri Silahlı Kuvvetler Günü olarak kutlanıyordu. Ancak göstericiler neredeyse 50 yıl ülkeyi yönettikten sonra demokrasiye geçen fakat son seçimleri tanımayarak yeniden yönetime el koyan Silahlı Kuvvetler’e karşı 27 Mart’ı “Devrim Günü” ilan etmişti.

Ülkenin dört bir yanında katliamlar yaşanırken cunta lideri General Min Aung Hlaing başkentteki askeri geçit töreninde yaptığı konuşmada, ordunun tarihsel önceliğinin her zaman halkın güvenliğini sağlamak olduğunu ancak seçimlerde büyük hile yapıldığını söyledi. 

Çok sayıda sendika ve örgütün bir araya gelerek oluşturduğu Sivil İtaatsizlik Hareketi yedi haftadır grevler, gösteriler, yol kapama eylemleri gibi kitlesel eylemlerle demokrasinin yeniden tesis edilmesini talep ediyor. Hareket, cuntanın uluslararası düzeyde tanınmamasını da talep ederken rejime özellikle Çin destek veriyor.

SON SAYI