Adalet için mücadele edenler mutlaka kazanacak, Ermeni Soykırımı tanınmalı!

AÇIKLAMALAR
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

Başbakan Tayyip Erdoğan, 1915'te gerçekleştirilen Ermeni Soykırımı'na ilişkin dün yaptığı açıklamada, 24 Nisan'ın hem Türkiye'de hem de tüm dünyadaki Ermeniler için özel bir anlam taşıdığını ve tehcir kararının gayr-ı insani sonuçlar doğurduğunu kabul ederek, 1915'te ölen Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diledi ve torunlarına taziyelerini iletti.

Bugüne kadar soykırım inkârcılığını her türlü yöntemle sürdüren TC Başbakanlığı'nın yaptığı açıklama, resmi inkârcı politikalardan farklılaşan önemli bir adımdır.

Bir başbakanı böyle bir açıklama yapmak zorunda bırakan, hem Türkiye'de hem de dünyanın birçok ülkesinde 1915'e yönelik inkârın sona ermesi için mücadele edenlerin, "Hepimiz Ermeniyiz" diyen geniş kitlelerin başarısıdır.

Erdoğan'ın açıklaması, bir yandan da bilindik devlet söyleminden izler taşıyor, soykırımın adını koymuyor, "herkesin acılar çektiğine" ve 1915'i "tarihçilerin araştırması gerektiğine" vurgu yapıyor.

1915'in 24 Nisan'ından itibaren, 1.5 milyon Ermeni, yaşadıkları yerlerden zorla sürüldü ve katledildi.

Devletin inkâr politikası, on yıllar boyunca, Türkiye'de yaşayan Ermenilere yönelik ırkçılığı ve nefreti körükledi.

Bugün artık bu politikayı sürdürmek, soykırım politikalarını savunmak mümkün değil.

7 yıl üç aydır Hrant Dink için adalet isteyen, 3 yıldır Sevag Balıkçı için adalet talep eden, her 24 Nisan'da 1915 Soykırımı kurbanlarını Taksim'de kitlesel olarak anma geleneğini başlatan bizler, öfkeli olduğumuz kadar umutluyuz da.

Umutluyuz, çünkü ortak mücadelemizin neleri değiştirdiğini görüyor ve neleri değiştireceğini biliyoruz.

Ermeni Soykırımı Türk devleti tarafından kabul edilene, Ermeni halkından devlet adına özür dilenene, gasbedilen Ermeni köyleri, okulları ve kiliseleri sahiplerine iade edilene, resmi ideoloji çöpe atılana, Hrant'ın ve Sevag'ın katilleri yargılanıp cezalandırılana kadar mücadeleye devam!

Özgür bir gelecekten yana olan herkesi, bugün İstanbul, Ankara ve İzmir'de yapılacak anmalara katılmaya davet ediyoruz.

100 yıllık inkâr bitsin, Ermeni soykırımı tanınsın!

Hepimiz Hrant'ız, hepimiz Sevag'ız hepimiz Ermeniyiz!

Meltem Oral-Şenol Karakaş
DSİP Eş Başkanları
24 Nisan 2014

SON SAYI