Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü, homofobik nefret söylemine teslim oldu!

AÇIKLAMALAR
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü yüksek lisans dersinde "Queer ve Mimarlık" kapsamında yapılacak söyleşiler, homofobik nefret söylemi dolu tehditler sonucu iptal edildi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde 17 Nisan 2014 tarihinde, KAOS GL'den Ali Erol'un "Hastalıktan Hak Talebine Eşcinselliğin Adlandırılışının ve Anlamlandırılışının Seyri" ve Prof. Dr. Selçuk Candansayar'ın ise "Sağlık, Psikiyatri, Tıbbın İdeolojisi ve Heteroseksizm" başlıklı konuşmalarla katılacakları bir konferans düzenlenecekti. Bu konferans, "Queer ve Mimarlık" adlı yüksek lisans dersi kapsamında yapılacaktı.

16 Nisan 2014 tarihinde İlke Haber Ajansı'nda çıkan "Mardin Artuklu Üniversitesi ne yapmaya çalışıyor?" başlıklı haberde, Mardin DOST Der'in şu açıklamasına yer verildi:

"Müslüman halkımızın namus ve ar damarına birebir zıt ve tahammülüne ters bir panel düzenlenmek istemesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi gibi bir kurumun yapması veya ön ayak olması bizi derinden üzmüştür. Bu iğrenç paneli en sert bir şekilde kınıyoruz. Bu paneli düzenlemek isteyen, yardımcı olan, sponsorluğunu üstlenen tüm kişi ve kurumları namus ve iffet timsali Müslüman halkımıza şikâyet ediyoruz."

Bu haber üzerine Rektörlük tarafından konferans iptal edildi.

17 Nisan 2014'te dogruhaber.com'da M. Müfit Yaray imzasıyla yayınlanan "İptal Yetmez, Bu Ahlaksızlar Mardin'den Gitmeli" başlıklı yazıyla konferansı organize eden Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Şentürk'ün kişiliğine yönelik ağır saldırılarda bulunuldu. Düpedüz nefret söylemi taşıyan ve Mardin halkını kışkırtmak üzere yazıldığı belli olan bu yazıda, Levent Şentürk hedef gösteriliyor:

"Levent Şentürk bu uzun unvanı eşcinsellik gibi sapık görüşler üzerine yaptığı akademik çalışmalarla almamasına rağmen bu unvanını eşcinselliği meşrulaştırma ile ilgili faaliyetlerinde kullanıyor."

"Şentürk'ün gittiği her üniversitede eşcinsel Ali Erol için ortamı hazırlayıp, öğrencilerini zehirlemeleri için onu eşcinsellikle ilgili konferans vermeye davet eden, sonra da bunu büyük bir başarı gibi eşcinsellerin dergilerinde anlatmasının sırrı nedir"

Daha sonra düpedüz linç ve ölümle tehdit ediliyor:

"Hatırlanacağı gibi daha önce de Aziz Nesin ve beraberlerindekiler Sivas'ta halkı dini duyguları açısından tahrik etmiş ve bunun sonu çok korkunç olmuştu."

Rektöre hitaben devam eden yazıda "Acaba kendisinin de bu eşcinsellerle duygusal bir bağı var mıdır? Mardin ilinin ve halkının dini duygularını ve inançlarını bildiği halde sayın rektörün bu provaktif konferansa son güne kadar izin vermesi onu çıkabilecek bütün olayların tek sorumlusu yapmıyor muydu? Sayın rektör bu nedenle çıkabilecek olayların hesabını verebilecek miydi?" diye soruluyor.

Yrd. Doç. Dr. Levent Şentürk'ün akademik özgürlüğünü korumakta başarısız kalmış olan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü'nü şiddetle kınıyoruz.

Homofobi barındıran bu haberler, lezbiyen, gey, trans, biseksüel ve intersekslere (LGBTİ) yönelik nefret söylemleridir ve asla kabul edilemezler.

DSİP olarak bu hayasız ve insanlık dışı karalama kampanyasını ve onu takip eden linç girişimini kınıyoruz ve Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü'nü iptal ettiği konferansı yeniden düzenlemeye çağırıyoruz.

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi

22.04.2014

SON SAYI