Şenol Karakaş: Hükümet, “PKK eşittir IŞİD” tutumundan derhal vazgeçmeli

AÇIKLAMALAR
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

DSİP Eş Başkanı Şenol Karakaş, IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırılarını, AKP'nin tutumunu ve çözüm sürecini Marksist.org'a değerlendirdi.

Karakaş, şöyle konuştu:

"Zor bir dönemden geçtiğimiz çok açık. Ama bugünlerin gelmekte olduğu da belliydi. Sorunun temel kaynağı, hükümetin son bir aydır çözüm sürecinin ruhuna uygun olmayan açıklamaları arka arkaya yapması. Suriye-Irak tezkeresini birleştirip geçirmesi. Tezkerede de, son dönem Erdoğan'ın açıklamalarında da "PKK eşittir IŞİD" vurgusu, hükümetin hem Kobanê'yi gözden çıkarttığını hem de çözüm sürecinde dediğim dedik davranma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Kürt halkının sabrının bir sınırı var

Birkaç gündür kaotik bir ortam var. Kürt halkı yarı ayaklanma durumunda. Kobanê hâlâ direnme yeteneği gösteriyor. Bu birkaç gün, çözüm sürecinin ne kadar önemli olduğunu tüm toplum kesimlerine göstermiş olmalı. Ama bir şeyi daha göstermiş olmalı: Çözüm sürecinin Kürt tarafında masada oturan temsilcilerin ve Kürt halkının sabrının bir sınırı var. "PKK eşittir IŞİD" çıkışları sabır taşını çatlatıyor.

Ölümlerin hesabı verilmeli

Hükümet bu tutumundan derhal vazgeçmelidir. Hızla, Kobanê sınırını giriş ve çıkışlara açmalıdır. PYD ile her türden dayanışmayı göstermek isteyenlere hiçbir engel çıkartmamalıdır. Kobanê'den Türkiye'ye kaçanların her türlü ihtiyacı karşılanmalıdır. Sağlık hizmetleri en üst seviyeye çıkartılmalıdır. Bölgeye doktor ve sağlık hizmeti yığınağı yapılmalıdır. Çözüm sürecinde somut adımları atmalıdır. Kobanê'yle dayanışma eylemlerine şiddet uygulamaktan vazgeçmelidir. Şu ana kadar 6 kişi öldü. Bu ölümlerin hesabı verilmeli, katiller açığa çıkartılmalıdır. Sokağa çıkma yasağına son verilmelidir. Kürt halkının haklı talepleri, anadilde eğitim olmak üzere hızla tanınmalıdır. Çözüm yasakçı zihniyette değil, demokratik taleplerin karşılanmasındadır.

Batıda bizlere düşen, çözüm sürecini, barışı ve Kobanê'yle dayanışmayı ve Kürt halkının özgürlüğünü aynı anda savunacak yaygın bir kampanya yapmaktır."

SON SAYI