Arjantin'de büyük grev: Aşırı sağcı Milei aşağıdan yükselen muhalefetle karşı karşıya

DÜNYA
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

Okullar ve işletmeler kapandı. Yüzlerce uçuş iptal edildi. On binlerce protestocu, Buenos Aires ve diğer şehirlerde, işçi düşmanı Milei'ye karşı yürüdü. 

20 Kasım 2023'te seçilerek yönetime gelen aşırı sağcı Javier Milei, koltuğa oturduktan iki ay sonra büyük bir toplantısı muhafeleti karşısında.

24 Ocak günü Arjantin'in en büyük sendikası Genel İş Konfederasyonu (CGT) ve bağlı sendikaların çağrısıyla gerçekleşene greve katılım büyük oldu. Nakliye sürücüleri, sağlıkçılar, öğretmenler, havaalanı işçileri aşıı sağcı hükümetin grevleri yasaklama, kamu bütçesinde ücretleri ve sosyal alanları radikal şekilde kısma, özelleştirme paketine hayır dedi.

En büyük protesto gösterisi başkent Buenos Aires'te oldu. Kongre binası önünde toplananlar sadece işçiler değildi. Öğrenciler, emekliler, sanatçılar, kadın ve LGBTİ+ aktivistleri gibi pek çok sosyal hareketten insan mücadele birleşti.

Arjantin kapitalizmi uzun süredir ekonomik bunalımdan çıkamıyor. Yüksek faizler, ülkenin para birimi pesonun değer kaybının önüne geçemediği gibi yüksek enflasyon bunaltıcı şekilde sürdü.

Azılı bir sağcı olan Milei, bu durumdan Peronistleri sorumlu gösterdi ve tepki oylarıyla işbaşına geldi. Fakat yönetimiyle durum daha da kötüleşti. Yılık enflasyon Kasım ayında yüzde 12,8'den, Aralık'ta yüzde 25,5'e yükseldi . Yıllık enflasyon yüzde 211,4 ile son otuz yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Peso, dolar karşısında yüzde 50'den fazla değer kaybetti.

Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda "neo-marksistlere" atıp tutan sert sağcı Milei'nin yarattığı korku iklimi kısa sürede bozulmuş durumda.

SON SAYI