İran rejimi kadınları ve özgürlük isteyenleri susturmak istiyor

DÜNYA
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

İran'daki mollalar rejimi, Mahsa Amini'nin işkenceyle katledilmesinin birinci yıldönümünde başörtüsü zorunluluğunu daha da katılaştıran yasayı meclisten geçirdi. Uygunsuz gördükleri kadınlar 10 yıl hapis yatabilecek.

İran'da şu anda uygulanan yasalara göre kadınlar ve ergenlik çağını aşmış kız çocuklarının saçlarını örtmesi, vücut hatlarını gizleyen bol ve uzun giysiler giymeleri gerekiyor.

Bu kurallara uymayanlara 10 gün ile iki ay arası hapis ya da en fazla 10 dolara denk bir para cezası verilebiliyor.

Kadınlar üzerindeki baskıyı artıran ve Mahsa Amini protestolarına katılan geniş kesimleri susturmayı hedefleyen yasa, İran Güvenlik Konseyi'nce onaylandığı zaman yürürlüğe girecek.

Mahsa Amini öldürüldükten sonra aylarca büyük protestolar yaşanmış, birçok kadın başını açarak sosyal hayata katılmıştı. Rejim, aşağıdan gelen özgürlükçü değişimi bastırmak istiyor.

İran'da bu rezaletler yaşanırken, Mahsa Amini'nin başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle karakolda dövülerek öldürülmesi ve ardından gelişen protestolar gibi baskıcı yasa da hakim medyada yer bulmadı.

Bulmadı çünkü İran devleti hem Türkiye'nin bölgesel rakibi hem de Suriye ve Kürt politikalarında Ankara'nın bir tür müttefiki. Bu yüzden Türkiye'deki rejim, İran'daki rejime eleştiri getirmiyor. Oradan kaçıp Türkiye'ye sığınan İranlı mülteciler ise baskı altında.

SON SAYI