1 Mayıs'ta on binler Taksim Meydanı'nı doldurdu

ETKİNLİKLER
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

İşçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs'ta Dolmabahçe, Şişli ve Şişhane'de toplanan on binlerce kişi Taksim Meydanı'na yürüdü. Sabahın erken saatlerinde toplanan kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler, işçilerin kazanılmış haklarına yönelik saldırıları ve Kürt halkına uygulanan baskıyı protesto etti. DSİP de diğer HDK bileşenleriyle birlikte Şişhane kolundan 1 Mayıs'a katıldı.

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB'un çağrısıyla yapılan 1 Mayıs gösterisinde işçiler, sosyalistler, Kürtler, öğrenciler, Aleviler, feministler, LGBT bireyler, antikapitalist müslümanlar, doğanın katliamına karşı çıkanlar, ırkçılığa ve milliyetçiliğe karşı çıkanlar, barış isteyenler, Şehir Tiyatroları yönetiminin bürokratlara teslim edilmesine karşı çıkan tiyatrocular buluştu. Gösteriye takımlarının formaları ve flamalarıyla katılan Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray taraftarları da renkli görüntüler oluşturdu. Agos Gazetesi binasına geçtiğimiz yıllarda yaşamını yitiren Ermeni komünist Sarkis Çerkezyan'ın fotoğrafının bulunduğu ''Dünya hepimize yeter'' yazılı bir pankart asıldı.

Taksim Meydanı'na gösteri öncesi büyük bir "1 Mayıs 77 - Suçlular yargılansın" pankartı asıldı. The Marmara Otel'in önüne platform kurulurken, alanın dışında yaklaşık 20 bin polis görev yaptı. Platformun üst kısmında "Birlik, Mücadele, Dayanışma 1 Mayıs, İşçiyiz, Emekçiyiz, Haklıyız" yazısı yer alırken, iki yanına Türkçe ve Kürtçe "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankartlar asıldı. Platforma kurulan dev ekranlardan da önceki 1 Mayıslara ilişkin görüntüler yansıtıldı.

"Savaşa geçit vermeyeceğiz"

Alana kortejlerin girmesiyle birlikte kentsel dönüşüme, çevrenin, doğanın talan edilmesine; sendikacıların, solcuların tutuklanmasına karşı "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı atıldı. Programın başlamasıyla birlikte "Kürt halkının demokratik taleplerinin baskı ve saldırılarla yok sayılmaya çalışılıyor. Her türlü hak talebine baskı, gözaltı ve tutuklamalarla cevap veriliyor. Buna karşı ısrarla Kürt halkının demokratik taleplerini savunacağız" denilirken, alanda "Savaşa geçit vermeyeceğiz", "Biji bratiya gelan" sloganları atıldı. Kürsüden kanıt cinayetlerine de dikkat çeken konuşmalar yapılırken, 1 Mayıs 1977'de derin devlet tarafından katledilenlerin isimleri okundu, meydandakiler ise herkes için "Burada" diyerek yanıt verdi.

Şişhane kolunda barış sesleri

Tarlabaşı tarafındaki yürüyüş kolunda kortejler sabahın erken saatlerinden itibaren Şişhane metro durağından başlayarak dizildiler. Bu kolda KESK, BDP; DSİP, EDP, EMEP, SODAP gibi diğer HDK bileşenleri, LGBT bireyler, feministler, Has Parti ve Antikapitalist Müslüman Gençlik de yer aldı.

BDP kortejinde binlerce Kürdün barış ve Öcalan'a özgürlük talepleriyle yer aldığı dikkat çekerken, DSİP kortejinin de başında "Kürt halkına özgürlük" pankartı bulunuyordu.

DSİP: Kürt halkına özgürlük!

Unkapanı Köprüsü üzerinde buluşan DSİP kortejinde, "Muhatap sayın İmralı", "Kürtler Kürtçe konuşur", "Ermeni soykırımı tanınsın", "LGBT bireylere özgürlük", "İnsanca asgari ücret", "Cemevlerine özgürlük", "İdris Naim Şahin'e katlanmak zorunda değiliz", "Biz %99'uz", "Kadın cinayetlerine son", "AKP elini Akkuyu'dan çek: Nükleer öldürür", "Koş, arkanda eski dünya var", "1 ayda 438 işçi öldü: İş cinayetlerine son", "KCK tutsakları serbest bırakılsın", "Katil Esad'a karşı Suriye halkının yanındayız! Askeri dış müdahaleye karşıyız", "Taşerona, sendikasız çalışmaya hayır" dövizleri taşındı.

Ana pankartın arkasında Ermenice "Yaşasın 1 Mayıs - Devrimci Sosyalist İşçi Partisi" yazan pankart taşınırken, kortejin arkasında ise "Yaşasın Ortadoğu devrimleri" yazılı pankart yer alıyordu.

DSİP'liler yürüyüş boyunca "Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a özerklik", "Ermeni soykırımını tanıyacaksınız!", "Birleşen işçiler yenilmezler", "Tek yol devrim", "Susma haykır, eşcinseller vardır", "Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeni'yiz", "Kürtler Kürtçe konuşur", "Biz anti-kapitalistiz", "Uludere: Kaza değil bu bir katliam", "Ergenekon dağıtılacak", "Milyonlar aç, milyonlar işsiz, yaşasın küresel direnişimiz" sloganları attı.

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De aktivistleri de DSİP kortejinin hemen arkasında pankartlarıyla yerlerini aldı.

1mayis2012-dsipkortej11mayis2012-dsipkortej21mayis2012-dsipkortej31mayis2012-meydan-taksim-2

SON SAYI