Demirtaş'ın alacağı her oy, milliyetçiliğe ve ırkçılığa darbe olacak

ETKİNLİKLER
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

İstanbul'da DSİP tarafından düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin toplantıda, Selahattin Demirtaş'a verilecek her oyun ırkçı ve milliyetçi cepheye darbe vuracağı, barış ve özgürlük isteyenlerin sesini ise güçlendireceği vurgulandı. Toplantıda HDP MYK üyesi Arife Köse ve DSİP Eş Başkanı Şenol Karakaş konuşmacı olarak yer aldı.

DSİP Şişli İlçe Örgütü'nde 8 Temmuz'da gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak söz alan Arife Köse, konuşmasına neden Demirtaş'a oy verilmesi gerektiğini sorgulayarak başladı.

Tayyip Erdoğan'ın herkesi kapsayan bir aday olmadığını bildiklerini söyleyen Köse, Başbakan'ın işçi sınıfına saldırılarının, çevre katliamlarının ve yaptığı bir dizi şeyin bunu gösterdiğini dile getirdi.

"Ulusalcı çevrenin muhafazakâr adayı..."

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığının ise yalnızca "AKP karşıtlığı üzerinden" kurgulandığını ve kendisinin "ulusalcı çevrenin muhafazakâr adayı" olduğunu belirten Arife Köse, "İki aday da tek tipçi devletin, aynı zihniyetin ve aynı statükonun adayıdır" dedi.

Kemalist rejimden sıyrılmış insanların büyük bir çoğunluğunun, CHP-MHP zihniyetinin tekrar yöneten olmasını istemediği ve başka bir alternatif bulamadığı için AKP'ye oy vermeye devam ettiğini vurgulayan Köse, Selahattin Demirtaş için ise "Özgürlüğün, demokrasinin ve barışın adayı. Yani bizim adayımızdır" dedi.

"Demirtaş'a verilecek oylar ırkçı ve milliyetçi anlayışı zayıflatacak"

HDP MYK üyesi, Demirtaş'ın adaylığına karşı olanların kullandığı, "bir Kürt siyasetçinin Türkiye'yi temsil edemeyeceği" argümanını ise ırkçı ve milliyetçi bulduğunu ifade etti, "Demirtaş'a verilecek her oy, bu anlayışı zayıflatmak olacaktır" dedi.

"HDP olarak yarından itibaren 10 Ağustos gününe kadar her gün için seçim kampanyası takvimimiz planlanmış durumdadır" diyen Köse, 30-40 ilde toplantılar, gösteriler ve şenlikler yapacaklarını duyurdu.

"Ulusalcılığı solculuk sananların sonu..."

Toplantıda ikinci olarak söz alan DSİP Eş Başkanı Şenol Karakaş, "Irkçı-faşist katillerin adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu için 'Destek olmak gerekir' diyen bir solcu efsanesi var. Bu çağrı, ulusalcılığı solculuk sananların sonu olacak. Buna destek verenlere Çorum katliamını, Maraş katliamını hatırlatmak gerekir. 'AKP gitsin de nasıl giderse gitsin' anlayışının geldiği son nokta budur" dedi.

"Erdoğan yoksulların değil burjuvazinin adayı"

Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasının sınıf kavgası üzerinden gerçekleşeceğini dile getiren Karakaş, Erdoğan'ın -yoksulların gibi gözükse de- asıl olarak burjuvazinin adayı, İhsanoğlu'nun ise ulusalcıların ve faşistlerin adayı olduğunu belirterek "Halkların, ezilenlerin, yani bizim temsilcimiz Demirtaş'tır" diye konuştu.

"Ne AKP neoliberalizmi, ne CHP kemalizmi"

Demirtaş'ın adaylığının kemalist ideolojinin temellerinin sarsılması anlamına geldiğini vurgulayan Şenol Karakaş, "Alınacak her oy milliyetçiliğe, ırkçılığa, faşistlere darbe olacak. Bir kez daha 'Ne AKP neoliberalizmi ne CHP kemalizmi' diyoruz" dedi.

İkinci turda tutum ne olmalı?

Konuşmacılar, ikinci turda ne olacağına ilişkin tartışmalarla ilgili de görüşlerini belirttiler. HDP'lilere yönelik, ikinci turdaki tutumun ne olacağına dair sorulara değinen Arife Köse, bunlara yanıt olarak "Bunu gidin diğer adaylara sorun. Biz ikinci tura kalma iddiası taşıyoruz" denmesi gerektiğini söyledi.

DSİP Eş Başkanı Şenol Karakaş ise, bu sorunun Kürtlere yönelik "İkinci turda AKP'ye mi oy vereceksin?" imasını taşıdığını belirterek, "Bunlara 'Esas sen birinci turda ne yapıyorsun? Gel önce barıştan, demokrasiden ve özgürlükten yana olan Demirtaş'a oy ver' demek lazım" dedi.

Fotoğraf: Berkay Bağcı

SON SAYI