İzmir'deki 19 Ocak Hrant anması üzerine

AÇIKLAMALAR
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinin 7. yıl dönümünde, pek çok farklı şehirde, anma ve cinayetin sorumlularının ortaya çıkarılması için yürüyüşler yapıldı.

İzmir de bu şehirlerden bir tanesiydi. Ancak İzmir'de yapılan sözüm ona 'anma yürüyüşü' (sadece adı bu, gerçeğin bunla hiçbir ilgisi yok!) ne yazık ki büyük bir hayal kırıklığına sebep oldu. Parti bayraklarının gölgesinde, Hrant Dink ile ve onun öldürülmesine 'neden' olan Ermeni kimliğiyle ilgili neredeyse hiçbir şey yapılmadı. Hrant Dink'in katledilmesinin yıl dönümü, adeta güncel politik kaygılarla araçsallaştırıldı. Hrant'ı öldüren ve cinayetin sonrasında da deşifre olan yapıyı silikleştiren bir yürüyüştü.

Hrant bir Ermeni olduğu için, büyük bir plan doğrultusunda öldürüldü. Bu planlar Ergenekon, Balyoz, Kafes eylem planları davalarında, Zirve yayınevi davasının iddianamesinde ve davadaki sanıkların ifadelerinde de açığa çıkmıştır.

Bu cinayeti örtbas eden, failleri yakalayıp yargılamak yerine onları koruyup terfi ettiren AKP hükümeti cinayetin işbirlikçisi olmuştur. Ama İzmir'deki eylemde, Hrant'ın Ermeni kimliğinin adeta üzerinden atlanması ve Hrant'ın katili olan çetenin deşifre edilmemiş olması, üzücü ve kaygı vericidir.

İstanbul'daki yürüyüşle İzmir'deki yürüyüşün arasındaki tek benzerlik, alana getirilen az sayıdaki 19 Ocak'la doğrudan ilgili dövizlerdi.

Bir anma yürüyüşünde, bir yas gününde, bir adalet arayışında Ermeni ezgileri çalınabilirdi. Ermeniliğe dair sloganları duyamadığımız gibi, bu ezgilerin yerine çalınan marşlar yürüyüşe eşlik etti.

24 Nisan Ermeni Soykırımı anmasında, bayrak yarışı yapılmayan, soykırımın tanınmasını talep eden, 1915'te kaybettiklerimizin slogansız anmasını yapıp yasını tutabileceğimiz, eylemi provoke etmek için oraya gelenlerin provokasyonlarına gelmeden bir eylemi gerçekleştirmek için, bu 19 Ocak Hrant'ı anma ve adalet arayışı eyleminin özeleştirisinin yapılmasının olumlu olacağını düşünüyoruz.

DSİP İzmir İl Örgütü

SON SAYI