Hepimiz Ermeniyiz, hepimiz Rumuz, hepimiz Yahudiyiz, hepimiz Kürdüz!

AÇIKLAMALAR
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

KCK Eş Başkanı Bese Hozat'ın kamuoyuna yansıyan beyanlarındaki bazı ifadeler, Türkiye devletinin azınlıklara, Anadolu'nun kadim halklarına yönelik kanlı politikalarına karşı mücadele eden, ırkçılığa ve milliyetçiliğe karşı demokrasiyi, özgürlüğü savunan siyasi güçlerin moralinin bozulmasına ve kafasının karışmasına neden olmuştur.

Türkiye'de yaşayan çeşitli halkların ve emekçilerin başına gelen felaketlerin, uygulanan baskının kaynağının Türk egemen sınıfı ve devleti değil, çeşitli "dış mihraklar" olduğunu iddia edenler, bizzat bu devletin sahipleri, yöneticileri ve savunucularıdır.

Kemalist cumhuriyet, tarihi boyunca azınlıkları baskı altına almak için "dış güçlere" işaret etti. Bugün ise Gezi direnişi ve yolsuzluk operasyonları karşısında çaresiz kalan AKP aynı argümanlara sarılıyor.

Türkiye'de "milliyetçi lobiler" adı altında Yahudilerin, Rumların ve Ermenilerin hedef hâline getirilmesinin uzun bir tarihi vardır. Aynı söylem, "Kürtçülük", "Kürt milliyetçiliği" başlıklarında, Kürt halkının kolektif haklarını savunanlara karşı da kullanılmaktadır.

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) içerisinde Kürtlerle diğer halklardan aktivistler, özgürlük için, eşitlik için ve demokrasi için birlikte mücadele etmektedir.

Kürt halkının ve Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için verilen mücadele ile Ermeni Soykırımı'nın tanınması için yürütülen mücadele bir ve aynıdır. Cumhuriyet'in Rum, Yahudi ve diğer tüm azınlıklara yönelik şiddetine karşı çıkmadan, Kürt sorununda da tutarlı bir özgürlükçü yaklaşım sahibi olmak mümkün değildir.

Daha önce Abdullah Öcalan'ın İmralı tutanaklarında da görülen, ancak "tahrifat" olduğu söylenen bu ifadeler, halkların eşitliği ve özgürlüğü için mücadele edenlerin zararınadır.

Türk devletinin 90 yıldır ezdiği Kürt halkının sözcüleri, ortak mücadelemize zarar veren bu söylemleri kullanmamalıdır. Devletin tüm ezdiklerinin özgürlüğünü ve taleplerini merkezine alan söylemler, ortak mücadelemizi güçlendirecektir.

Milyonlarca işçiyi ve ezileni bölmeye ve birbirine düşman etmeye yönelik Türk milliyetçisi politikalara karşı mücadeleyi hep birlikte yükseltelim.

DSİP Eş Başkanları

Meltem Oral ve Şenol Karakaş

09.01.2014

SON SAYI