Doğan Tarkan için gönderilen taziye mesajları

ETKİNLİKLER
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren DSİP eski genel başkanı Doğan Tarkan, dün İstanbul'da yüzlerce kişinin katıldığı bir toplantıyla anıldı.

Toplantıya Türkiye içinden ve dışından çok sayıda kişi ve örgüt mesaj yolladı.

Doğan Tarkan için yollanan mesajlar şöyleydi:

Başsağlığı,

DSİP (Devrimci Sosyalist İşçi Partisi) kurucu Genel Başkanı Doğan Tarkan'ın hayatını kaybettiğini büyük bir üzüntüyle öğrendik. Ailesine, yakınlarına ve tüm mücadele arkadaşlarına başsağlığı diliyor, acılarını yürekten paylaşıyoruz.

Doğan Tarkan, gençlik günlerinden bu yana devrimci ve sosyalist örgütlenmelerde yer almış bir mücadele insanıydı. Türkiye sosyalist hareketinin büyük baskılarla karşı karşıya kaldığı yıllarda mücadelesini sürdürmüş, fikri ve politik alanda önemli yeniliklere ve tartışmalara imza atmıştır.

12 Eylül öncesinde ve sonrasında içinde yer aldığı Kurtuluş hareketinin ve Sosyalist İşçi örgütlenmesinin önde gelen isimlerinden olan Tarkan, uluslararası alanda geliştirdiği ilişkilerle enternasyonalist bir mücadelenin önemine uygun davranmıştır. Tarkan, Kürt siyasal hareketi ile her zaman dayanışma içinde olmuş, fikirleri ve politikaları ile Kürt sorununda çözüm ve barış için mücadele etmiştir.

Aynı zamanda HDK bileşenlerinden DSİP'in eski Genel Başkanı olan Doğan Tarkan'ın kaybı hepimizi derinden üzmüştür. Kendisini ve mücadelesini saygı ile anacağız.

HDP Eşbaşkanları Sebahat Tuncel – Ertuğrul Kürkçü

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi Genel Başkanı Sayın Doğan Tarkan'ın ani kalp krizi dolayısıyla hayatını kaybetmiş olmasını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Sayın Tarkan, hayatını devrimci sosyalist mücadeleye adayan, haksızlıklara, sömürüye, baskıya karşı çıkan, bu yolda büyük bir direniş ortaya koyan değerli bir mücadele insanıydı. Sayın Tarkan'ın kaybı bizleri ve tüm mücadele arkadaşlarını derinden üzmüştür. Kendisini saygıyla ve özlemle anacağız. Anısı ve bıraktığı direniş geleneği bu ülkedeki özgürlük, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde yaşamaya devam edecektir. Kendisine Allahtan rahmet, değerli ailesine, yakınlarına ve tüm mücadele arkadaşlarına başsağlığı diliyoruz, acılarını yürekten paylaşıyoruz.

BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş - Gültan Kışanak

Doğan Tarkan, Türkiye'nin barış ve demokrasisi için büyük emek verdi. Şakirin Camii'ne can havliyle koşup gelenleri görünce derinden etkilendim. Dostlarından belli olur bir kişi. Çoğunu tanıyor, biliyordum; insanlık adına verilen uğraşlardan. Türkiye'de hayat memat meselesi kuşatmalardan kurtulmamız, eşitlik adalet ve katılımcı demokrasiye kavuşmamız, artık daha incelikli bir toplumsal yapıya geçmemiz için emek veren insanlardı. Aslında her birimiz kendimizle yüzleşerek, kör noktalarımızla ön yargılarımızla mücadele ederek buluşmuş, önceliği kendi tekamülümüze vermiştik. Camide özel dostlukların yanısıra insani hedefler uğruna bir araya gelmenin paha biçilmez değerini, sağlamlığını müşahede ettik bir kez daha. İttifak noktalarımızı çoğaltmamız temennisiyle, merhumun ailesine ve dostlarına başsağlığı diliyorum.

Selamlar, sevgiler

Yıldız Ramazanoğlu

Küresel BAK aktivisti, barış mücadelesinin yılmaz savunucusu, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi kurucusu ve eski genel başkanı Türkiye sosyalist mücadelesinin koca çınarı Doğan Tarkan'ı 25 Aralık günü kaybettik.

Doğan Tarkan, darbelere, darbecilere, askeri vesayete karşıydı. Her zaman barıştan yana oldu, halkların kardeşliğini savundu. Ermeniler, Kürtler, Süryaniler hep onun için önemli oldu. Kürt özgürlük mücadelesini her koşulda destekledi. Devrimi kitlelerin kendi eseri olarak gördü. Bütün yaşamında, bir devrimci olarak sınıfsız bir toplum için mücadele etti.

Anısı barış mücadelemizde yaşayacak.

Küresel BAK

Sevgili dostlar,

Sevgili Doğan Tarkan ile tanışıklığım hayli gerilere uzanır, 70'li yıllara. Farklı yerlerde de dursak sosyalist mücadele içinde birlikte olmuştuk. Yine farklı yerlerde de dursak yurt dışında politik göçmenliğin acılı tadını birlikte tatmıştık. Ve nihayet hâlâ öneminden bir şey kaybetmeyen ve hatta şu günlerde öneminin daha da iyi anlaşılabileceğini düşündüğüm "yetmez ama evet" kampanyasında aynı saflarda yer almıştık.

Her ölüm erkendir denir ama Doğan'ın ölümü hakikaten erken geldi. Dünyada ve bizde derin sorunları olan sosyalist hareket için çok ciddi kafa yormak, sosyalist ütopyayı soldurmadan cesur yeni düşünceler üretmek zamanındayız. Geçmiş birikimleriyle tam da bugünlerde daha çok ürün verebilecek olduğunu düşündüğüm Doğan'ın kaybı hiç kuşkusuz çok zamansız oldu ve bende derin bir acı yarattı.

Onu andığınız bugün aranızda olmayı gerçekten çok isterdim.

Hepinize, ailesine, yoldaşlara, dostlarına başsağlığı dilerim.

Nabi Yağcı

18 Ocak 2012'de, Hrant'ın mahkemesi sonuçlandığında, çıkan karar hepimizi çok öfkelendirmişti. Rakel Dink, bir anda yürümeye başladı. Mahkeme önünde 200 kişi ya var ya yoktuk. Bir anda hepimiz, o zaman Beşiktaş'taki adliyeden doğru yürüyüşe geçtik. Akaretler yokuşunu çıkıp Agos'un önüne gidene kadar, o iki yüz kişi dört bin kişiye çıkmış, "Faşizme inat kardeşimsin Hrant" sloganları Abdi İpekçi Caddesi'nde yankılana yankılana yürüyorduk.

Yürüyüşün en önünde kalbinden derdi olan iki arkadaşımız vardı. Biri Feza'ydı, biri de Doğan...

Ama herkesten daha öfkeli, herkesten daha iştahlı çıkıyorlardı yokuşu...

Göz göze geldikçe öfkemizin kaş-altından birbirimize gülümsüyorduk. Bütün di-li geçmişler gibi, zaman adını verdiğimiz o gerçek hafıza kuyusuna dökülen bir andı yaşadığımız yoldaşlık. Dün yarı grip bir hâlde dişçide dişimi çektirirken toprağa verdiler Doğan'ı. Arkasından konuşanlar, bir gün aynı toprağa karıştıklarında anlatırlar artık dertlerini Doğan'a.

Üstünde biten çiçekler, sol yanındaki çiçek gibi kıpkırmızı olsun.

Tüm sevenlerin başı sağolsun, başı dik olsun!

Kemal Gökhan Gürses

Değerli arkadaşlar, yaşamını sosyalizm mücadelesine adamış Doğan Tarkan'ın aramızdan ayrılışı hepimizi üzdü. Tüm DSİP camiasına ve ailesine baş sağlığı ve sabır diliyorum.

Hakan Tahmaz

Başımız sağolsun kardeşim. Sağlam adamdı.

Baskın Oran

Ailemden birini kaybetmiş gibi hissettim. Onu özleyeceğiz

Sevgiler

Turgay Oğur

Yoldaşlar,

Doğan Tarkan hayatının 50 yılını devrimci mücadeleye adamış ve mezarı başında "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganlarıyla uğurlanmış bir sosyalist olarak, Türkiye sosyalist hareketi tarihine geçmiştir.

Anısı mücadelemizde yaşayacak.

Uluslararası İşçi Dayanışma Derneği (UİD-DER)

Başınız sağolsun arkadaşlar. Çok kıymetli bir insanı kaybettik.

Yıldıray Oğur

Sevgili Doğan ışıklar içinde yatsın. Hepimizin başı sağolsun.

Celal Özdogan

DSİP'li tüm dostlar,

Türkiye sosyalist hareketine ,önemli katkılar sunan değerli dostum Doğan Tarkan ın mücadele birikim ve deneyimlerini yaşatmak hepimizin görevidir. Bu duygularla, yakınlarının, dostlarının başı sağ olsun.

Sami Evren

Uzun yıllar sosyalizm mücadelesine emek veren Doğan Tarkan'ın vakitsiz ölümüne çok üzüldüm. Maalesef cenazesine katılamıyorum.

Sizlere, tüm dost ve yoldaşlarına başsağlığı dilerim.

Osman Kavala

DSİP Genel Başkanı değerli Doğan Tarkan'ı kaybettiğimizi az önce öğrendim. İki yıl önce davet ettikleri Marksizm 2013 dolayısıyla tanıştığım Tarkan'ı daha sonra da elimden geldiğince izlemeye çalıştım. Evrensel sosyalist değerler üzerinden şekillendirdiği sosyalist görüşlerini, üretkenliğini, entellektüel birikimini ve Türkiye soluna dair sorgulayıcı söylemini düşününce üzüntüm daha da arttı. Türkiyeli sosyalist dostlara, yoldaşlarımıza başsağlığı diliyorum.

Asım Akansoy

Işıklar içinde uyusun! Yakınlarına sabır diliyorum.

Sadreddin Apaydın

Sevgili arkadaşlarım,

Çok üzüldüm, hepimizin başı sağolsun.

Ailesine, dostlarına ve DSİP'li tüm arkadaşlara sabır ve sağlık dolu uzun ömürler diliyorum.

Gürhan Ertur

Aynı web gazetesi Sesonline'ın sütunlarını uzun zamandır birlikte paylaştığım ama yazılarının dışında kendisiyle karşılaşma olanağı bulmadığın Sevgili Doğan Tarkan'ın anısı önünde saygıyla eğiliyorum.

Kıbrıs'tan sesonline yazarlarından,

Ulus Irkad

Hoşçakal Şevket Doğan Tarkan,

Doğan yoldaşımın ardından cok şeyler yazmak isterdim. İçinde bulunduğum üzüntü ve yazabilme, anlatabilme yeteneğimin kısıtlı olmasından dolayı duygularımı tam anlatamam.

Doğan yoldaşımı, Kurtuluş örgütünde faliyet sürdürürken, Avrupa'ya ilk ayak bastığından itibaren tanıma şansım oldu. Kurtuluş örgütündeki sorunlarda, ayrıldıktan sonraki legal ve illegal faliyetlerde hep beraberdik.

Türkiye'de idamla yargılanıyordu ama o buna rağmen kaçak olarak, 1984'te Beyrut üzerinden Türkiye'ye giremeyince, ona bir pasaport uydurarak beraber, arabayla Türkiye'ye giriş yaptık. Tehlikeli olmasına rağmen, paramız olmamasına rağmen, sohbeti, azmi, yaratıcılığı, zekası sayesinde belki de hayatımın en güzel, uzun da süren yolculuğunu yaptım. O bağlantıları yapar, Sosyalist İşçi, Sosyalist Tartışma gibi yayınları motoru alınmış süpürge makinalarının içinde arabalarımızla Türkiye'ye taşır, oradaki yoldaşlarımıza dağıtırdık.

İnsanın yoldaşı Doğan Tarkan gibi bir insanı olunca, her şey zevkli idi. Anlaşılması zor, karışık konuları o kadar güzel, o kadar yalın, o kadar anlaşılır izah ederdi ki, o anda ben ikna olmasam da, 6 ay sonra dahi söylediği savlar, cümleler, kelime-kelime aklıma gelir ikna olabilirdim. Londra'da kalmasına rağmen, bütün olanaksızlıkları içerisinde, bir türlü yolunu bulur, örgütlenebilmek için senede 3-4 kez Avrupa'yı dolaşırdı. Ne olursa olsun, kim olursa olsun kibirlenmez günlerce sohbet ederdi. Onun sohbetleri sayesinde hayatın her alanından haberdar olur, onunla birlikte tavır alırdık. Onun hiçbir yoldaşı basit solcu kalmaz; her yoldaşı anti-otoriter, anti-ırkçı, her yoldaşı kararlı bir antikapitalist olmuştur.

Hoşcakal Doğan, seni mücadeleni devam ettirerek, genişleterek yaşatacağız.

Selahattin Alkan

Ailesine, dost-akrabalarına, sevenlerine ve yoldaşlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.

Selim Mahmutoğlu

Öncelikle herkesin başı sağolsun. Allahtan rahmet, ailesi ve tüm dostlarına da sabır diliyorum.

Gülden Sönmez

Merhaba,

Doğan Tarkan'ın ani ölümü hepimizi çok sarstı. Dün çok istememe rağmen cenazeye yetişemedim. Başınız... başımız sağ olsun. Dostlukla,

Türkan Uzun

Başınız sağ olsun... Çok üzüldüm Doğan için...

Filiz Ülgüt

Cami avlusu çok kalabalıktı. Ne çok seveni vardı. "Hesap ver cevap ver" lolipopu ile kendi merasimine katılan tek insandı sanırım. Tüm sevenlerinin başı sağolsun,

Hamide Bezirci

Çok üzüldüm. Başta sizlerin olmak üzere hepimizin başı sağolsun.

Sinan Demirez

Değerli dostlar,

Başınız sağolsun.

Doğan Tarkan'in kayıbı gercekten üzücü bir haber. Onu ermeni halkinin ve bütün ezilen halklarin gercek dostu olan bir devrimci sosyalist olarak saygıyla aniyorum. Acınızı içten paylaşıyorum.

Toros Sarian
HayastanInfo.net Internet Degisi Editörü

Yoldaşlar,

Kırk yılı aşkın bir süredir sosyalist mücadelenin içinde yer alan Doğan Tarkan'ın beklenmedik kaybından duyduğunuz derin üzüntüyü paylaşıyor ve sizlere başsağlığı diliyoruz. Anısı Türkiye sosyalist hareketinin mücadelesinde yaşayacak.

Yoldaşça selam ve sabır dileklerimizle,

Marksist Tutum

Türkiye sosyalist hareketi önemli bir fikir ve mücadele insanını yitirdi. DSİP (Devrimci Sosyalist İşçi Partisi) kurucu Genel Başkanı Doğan Tarkan'ın hayatını kaybetmesinden dolayı ailesine, yakınlarına ve tüm mücadele arkadaşlarına başsağlığı diliyor, acılarını yürekten paylaşıyoruz.

Doğan Tarkan, gençlik yıllarından yaşamını yitirdiği güne kadar mücadelenin içinde yer almış, katıldığı tüm faaliyetlerde militan bir mücadeleden vazgeçmemiştir.

Türkiye sosyalist hareketinin yeni fikir ve politikalar ile tanışmasına önemli katkılar sunmuş olan Doğan Tarkan, aynı zamanda enternasyonalist bir mücadele ve örgütlenmeden de hiçbir zaman uzak kalmamıştır. Özellikle 12 Eylül darbesi sonrasında yurtdışında bulunduğu süre ve sonrasında Socialist Workers Party ve uluslararası akımla kurduğu yakın örgütsel ilişkiler bu alanda önemli bir örnek oluşturmuştur.

Doğan Tarkan'ın kaybı hepimizi derinden üzmüştür. Kendisini ve mücadelesini saygı ile anacağız.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Merkez Yürütme Kurulu

Doğan Tarkan'ı tanıdığımda o 19, ben 22 yaşındaydım. İsyankar perçemi bir kepin siperliği gibi alnının üzerinden öne doğru uzanan şakacı bir gençti Doğan. Herhalde onu serigrafi cihazı önünde çok görmüş olmalıyım ki bende hep bir Bolşevik matbaacı izlenimi bırakmıştı. Birinci İşçi Partisi dağılınca Sosyalist Parti İçin Teori Pratik Birliği çevresinde birlikteydik. Ama sonra her birimiz başka bir politik yöne doğru yola çıktık. Farklı politik yollarda yürümemiz birbirimize duyduğumuz sevgiyi hiç azaltmadı. Daima arkadaş olarak kaldık. Türkiye'nin son 10-15 yılında Doğan'ı daha çok sevdim. Türkiye solu İttihatçı otoriter Modernizmin izlerini kuvvetle taşısa da Doğan İslamofobik olmamayı becerdi. Müslüman emekçiler arasında çalışmayı hedefleyen çok az sayıdaki Marksistten biriydi o. Kaybını derin bir üzüntüyle karşıladım.

Lütfen eşine, oğluna ve dava arkadaşlarına taziye duygularımı iletin.

Sevgilerimle,

Çağatay Anadol

Değerli Yoldaşlar,

Yoldaş Doğan Tarkan'ın ani vefatının hepimizde derin bir üzüntüye neden olduğunu paylaşmak isteriz.

Başımız sağolsun...

İşçi Cephesi

Sevgili Doğan,

Cenazelerde ağlayamam; ama seni uğurlarken bir köşeye çekilip ağladım. Gözyaşlarım hem senin için hem de onlarca yıl geride kalmış, bir daha yaşanmayacak gençliğimiz, bir gün mutlaka gerçekleşecek devrime olan inancımız, bir daha dönemeyeceğimiz umut ve masumiyet günlerimiz içindi.

Seni uğurlarken "herkes" oradaydı. Yıllar boyunca ayrı düşmüş, farklı yollar izlemiş, yolları bir ayrılıp bir buluşmuş, bazen birbiriyle kıyasıya mücadele etmiş, zaferler ve yenilgiler yaşamış "Bizim herkes"; yani 68'liler, 78'liler, sonrakiler... Görmeliydin; sana son bir selam göndermek için herkes oradaydı.

Hepimizi birleştiren: senin emekçi sınıflara, sosyalizme ve devrime inancını son anına kadar yitirmemiş olmandı. Benim için daha da önemlisi, geleneğin özünden ayrılmadan, inkârcı olmadan 21. yüzyıl dünyasını ve Türkiyesini kavrama arayışındı, ezberci ve çatışmacı siyasetleri cesurca reddedişindi.

Erken ama güzel bitirdin sevgili Doğan, eksikliğin hissedilecek, seni özleyeceğiz.

Oya Baydar

Değerli dostlar,

İçinde yaşadığımız günlerin heyecan verici dağdağasının getirdiği meşguliyet aranızda olmamı engelliyor. Yine de kişisel olarak ve partim adına size seslenmek istedim.

Doğan Tarkan’ın kaybının ne kadar erken, ne kadar can acıtıcı, ne kadar sarsıcı olduğunu söylemek beyhude. Bu tür ölümlerin açtığı yaralar sözlerle kapanmaz. Bütün yoldaşlarına başsağlığı, bütün yakınlarına ve sevenlerine sabır dilerim.

Doğan, bir isyan kuşağından proleter sosyalizmine gelmiş bir devrimci olarak başladı siyasi hayatına. Daha sonra buna dünya çapında sosyalizmin önündeki baş engel olan Stalinizmden koparak devrimci Marksist bir bakış açısını kattı. Son yıllarda değerlendirmelerimiz çok farklılaşmış olsa da, Doğan’ın yaşamına bir bütün olarak baktığımızda, bugünün isyan kuşağı için de umutvar olmamız gerektiğini anlıyoruz. Gezi ile başlayan büyük halk isyanının gençliği, henüz sosyalizm ve Marksizm ile ilişkisi çok zayıf olsa da, er ya da geç kendi içinden devrimci ve Marksist temellerde proletaryanın saflarında mücadele etmeye yatkın gençleri çıkaracaktır. O zaman 1968 kuşağının Marksistlerinin hayatlarının boşuna yaşanmamış olduğu bir kez daha kanıtlanacaktır.

Yaşasın dünya devrimi!

Yaşasın komünizm!

Sungur Savran
Devrimci İşçi Partisi Genel Başkanı

Değerli dostlar, yoldaşlar,

Doğan'ı kaybettiğimizi duyduğumuzda çok üzüldük. En derin ve yürekten taziyemizi bir arkadaşın, yoldaşın ve savaşçının ardından yazıyorum.

Uluslararası Sosyalizm Örgütü ve ayrıca şahsi üzüntümü dile getirmek adına, Yoldaş Doğan için bu matem ve dayanışma mesajını yolluyorum: Sizin kaybınız, aynı zamanda bizim de kaybımız. Çok özleyeceğiz.

Ahmed Shawki
Uluslararası Sosyalizm Örgütü (ABD)

Yoldaşımız Doğan'ı kaybetmek bizleri mahvetti. Sadece bir arkadaşı ve yoldaşı değil, muazzam bir işçi hakları savaşçısını, gerçek bir enternasyonalisti, Türkiye'de devrimci sol hareketinin inşasına büyük katkısı olan bir lideri kaybettik.

Arkadaşlarına, ailesine ve Devrimci Sosyalist İşçi Partisi'ne başsağlığı diliyoruz. Arkadaşımız ve yoldaşımız Doğan Tarkan,

Sen her zaman kalbimizde olacaksın.

İşçi Demokrasisi (Kıbrıs) adına, Dinos Ayiomamaitis

Sevgili yoldaşımız ve arkadaşımız Doğan Tarkan'ın ölüm haberi, Yunanistan'da Sosyalist İşçi Partisi -SEK'in üyeleri ve dostları arasında büyük bir üzüntü yarattı.

Bazılarımız Doğan'ı çok uzun zamandır tanıyorduk ve yıllarca onunla birlikte çalışmıştık. Enternasyonal sosyalizm için yürütülen ortak mücadelemize onun yaptığı katkıya hepimiz çok büyük bir saygı duyuyoruz.

Düşüncelerimiz, onun anısını onurlandırmak için toplanan sizlerle beraberdir. Türkiye ve Yunanistan'daki ekonomik ve siyasal krizler yoğunlaşırken, onun yokluğunu daha da fazla hissedeceğiz, yine de onun izinden yürümeye kararlıyız.

SEK merkez komitesi adına Maria Styllou ve Panos Garganas

SON SAYI